ASTEAZKENA

9:00-9:30 Ordezkari instituzional eta W.C.A.-eko epaileen harrera eta ongietorria

9:30-13:00 World Cheese Awards lehiaketa

16:00-18:00 W.C.A lehiaketaren final handia- Epaile gorenen zuzeneko dastaketa eta eztabaida

16:00-20:00 W.C.A. gazten bisita eta dastaketa

10:30-20:00 Nazioarteko ekoizleen 38 standetara bisita eta dastaketa gidatua Sarrera erosi

Gazta Marketeko gaztagileak

10:30-20:00 Jatorri Izendapenen standak
14:00-15:00 “No sólo del vino y la cerveza vive el queso. Parejas singulares del queso internacional” Mikel Zeberio, sukaldari eta kritiko gastronomikoa Sarrera erosi

15:00-16:00 “Quesos elaborados con leche cruda” José Luis Martín, Maisu afinatzailea Sarrera erosi

17:00-18:00 “Tierra y mar, gazta eta itsasoa” Felix Mansorekin eta Salanortekin esperimentatzen Sarrera erosi

15:00-16:00 “IDIAZABAL: reinventando la cadena de valor para el consumidor del siglo XXI” Idiazabal Jatorri Izendapeneko, Artzai Gaztako eta Eroskiko ordezkariak (Moderatzailea: Argia) Izena eman

16:00-17:00 “La Internacionalización del queso artesano desde lo colectivo” Juanjo Nicuesa, Artzai Gaztako nazioartekotze arduraduna; Scott Pikovsky, Ipar Amerikako ekoizle eta inportatzailea; Antoine Boyer, Prodilac enpresako zuzendari orokorra (La maison du Gruyére) Izena eman

OSTEGUNA

10:30-20:00 W.C.A. gazten bisita eta dastaketa
10:30-20:00 Nazioarteko ekoizleen 38 standetara bisita eta dastaketa gidatua Sarrera erosi

Gazta Marketeko gaztagileak

10:30-20:00 Jatorri Izendapenen standak
10:00-11:30 “The Champion of the Champions” lehen aldiz W.C.A.-eko 29 edizioetako irabazleen artean hoberena aukeratuko da

12:00-20:00 Artzai Gazta Nazioarteko Topaketa

Sarrera erosi

12:00 AURKEZPENA 

12:15-11:30 ARTZAINTZA IKUSPEGI PUBLIKOTIK

– RED-AREQ Nekazaritza eta gizartea garatzeko abeltzainak babestu eta sustatzen dituzten udalerrien Europar Sarea. Hizlaria: Ioritz Imaz (Sarearen koordinatzailea) 

– Produktoreen lanari esker erakunde publikoek lortutako ondasuna. Hizlariak: Ordizia, Agurain, Uharte Arakil eta Gernikako udaletxeen esperientziak haien alkateen eskutik

– Konariar Irletako gobernuaren esperientzia World Cheese Awards 2009 lehiaketa antolatzen. Hizlaria: Ruth Lozano, Kanariar Irletako Gobernuko Nekazaritzako elikagaien kalitate Institutuaren teknikaria

13:15-13:50 ARTZAINTZA NATURAREN IKUSPEGITIK 

– Kaxkagorri dokumentalaren proiekzioa: Jexux Mendizabal Kaxkagorrik (Zaldibia, 1926) laurogei urtetik gora daramatza urtero-urtero Oiduin duen txabola zaharrera igotzen – 89 urte bete berri ditu abuztuaren 10ean -, eta urteak badira ere artzaintza lanari uzti zionetik, kalean etsi ezin duen pertsona da. Beti mendiari begira. Bi belaunaldi, bi izaera, baina grina bakarra: Aralar eta mendiko artzaintza. Eztaibaida irekia Mikel Zeberiok zuzenduta  

13:50-14:00 ARTZAI GAZTA MANIFESTUAREN IRAKURKETA 

14:00-15:45 UNIÓN ARTESANA ELKARTEAN BAZKARIA BERTAKO PRODUKTUEKIN ETA JAKITEA ELKARTEAREN ESKUTIK Sukaldariak: Juan Manuel Garmendia (Kattalin Jatetxea, Beasain), Iker Zabaleta (Aratz Erretegia, Donostia), Txemari Álvarez (Botarri Jatetxea, Tolosa), Xabier Osa (Restaurante Urgain, Deba), Felix Manso eta Salanort (Irún eta Getaria), Rafa Gorrotxategi (Rafa Gorrotxategi, Tolosa)

16:00-17:00 KOMUNIKAZIOA ETORKIZUNEKO KONTSUMITAILEEI BEGIRA 

– Cómo comunicar proyectos de innovación social; Ampans adimen desgaitasuneko pertsonen hezkuntza, bizi kalitatea eta gizarteratzea abeltzaintzaren bitartez sustatzeko lan egiten duen fundazio kataluinarra da.  Hizlaria: David Morera

– Cómo comunicar historias para buscar la complicidad del individuo. Hizlaria: Angela Barusi, Europako produktuen komunikazio agentzia garrantzitsueneko zuzendaria, Forma Libera eta Espainian Parmigiano Reggiano-ren komunikazio arduraduna

– QRED bideoen proiekzioa. QRed nazioarteko mailan bakoitzaren esnearekin egindako gazten produkzioa aldarrikatzen duen Europar sarea lantzen duen landa gaztandegien sarea da. Proiekzioaren aurkezlea: Remedios Carrasco – Elkartearen koordinatzailea 

17:00-17:30 ARTZAIN GAZTEEN LAN-ESPERIENTZIA, ETORKIZUNEKO ERRONKAK. Hizlariak: Artzai Gaztako artzainak

17:30-18:30 EKONOMIA GARAPEN IRAUNKORRA HELBURU. Posible ote da hemendik bizitzea eta… zein da honen kostua? Gazta artisauen komertzializaziorako eredu ezberdinak. AEB, Asia eta Hegoameriketako eredu ekonomiko komertzialen adibideak.  Hizlaria: Carlos Yescas, Nazioarteko gazten dastatzailea eta Lactography-ren sortzailea 

18:30-19:15 “HIJOS DE LA TIERRA” DOCUMENTALAREN EMANALDIA Laburmetrai dokumental onenaren Premio Goya 2016 saria

19:15-20:00 PATXI URIZ ZUZENDARIAREKIN ZINEFORUMA

20:00 JARDUNALDIAREN AMAIERA 

11:00-12:00 “Maridaje quesos y vinos canarios” Ruth Lozano, Kanariar Irletako Gobernuko Nekazaritzako elikagaien kalitate Institutuaren teknikaria Sarrera erosi

12:00-13:00 “Pedro Subijanarekin esperimentatzen” Sarrera erosi

13:00-14:00 “Vinos de Jerez y quesos de leche cruda” José Ferrer, kazetaria Sarrera erosi

15:00-16:00 “José Andrés y los sueños azules del Rey Silo” Pascual Cabaño, Rey Silo y Marcos Morán, Casa Gerardo Sarrera erosi

16:00-17:00 “¿Cómo valorizar el lactosuero en las pequeñas y medianas queserías? Proyecto Life Valorlact” Marta Cebrián y Carlos Bald, ikertzaileak. Prozesu eraginkor eta jasangarrien saila. AZTI Sarrera erosi

17:00-18:00 Xabier Zabaletarekin esperimentatzen – Aratz jatetxea” Sarrera erosi

18:00-19:00 “Cata de txakoli Hiruzta y queso de pastor de Aralar” Ana Martín, Hiruzta Txakolineko enologa Sarrera erosi

19:00-20:00 “Clase magistral – El diferente sabor de un queso al cortarlo” Joserra Aguiriano, sukaldaria eta nazioarteko gazta dastatzailea Sarrera erosi

10:00-11:00 “Proyecto Caracol – Slow Food” Ignacio de Álava, Nafarroako Slow Food-eko arduraduna  Izena eman

11:00-12:00 “Introducción a la historia y geografía del queso en Brasil” Bruno Cabral, W.C.A-eko epaile eta Brasilgo Gazta sariaren antolatzailea  Izena eman

12:00-13:00 “La alta restauración y la quesería artesanal de Mexico” Juan Pablo Loza, Playa del Carmengo Mayacoba hoteleko chef exekutiboa eta Georgina Yescas, Mexikoko Lactography-ko zuzendaria eta Mexiko-ko Gazta Institutuko lehendakaria  Izena eman

14:00-15:00 “Logotipo 100% autóctono en los quesos” Leonor Algarra Solís, Magrama Abere Produkzio Baliabideen Adjuntu ordea  Izena eman

15:00-16:00 “Proyecto INNOLACT: Impulsando la innovación y diversificación en el sector lácteo artesanal” Malen Sarasua, Leartiker-en esne sektoreko arduraduna eta esne sektoreko aditua   Izena eman

16:00-17:00 “El origen del queso Manchego en la reconquista” Ricardo Rodríguez eta Alfonso Álvarez, Artequeso  Izena eman

17:00-18:00 “Miles de Quesos” (W.C.A.) John Farrand, The Guild of Fine Food-eko zuzendari orokorra  Izena eman

19:00-20:00 “Quesos Españoles con sellos de calidad diferenciada” Javier Mate, Magramako Kalitate Bereiztuko eta Nekazaritza Ekologikoko Zuzendari ordea  Izena eman

OSTIRALA

10:30-20:00 W.C.A. gazten bisita eta dastaketa
10:30-20:00 Nazioarteko ekoizleen 38 standetara bisita eta dastaketa gidatua Sarrera erosi

Gazta Marketeko gaztagileak

10:30-20:00 Jatorri Izendapenen standak
11:00-12:00 “Mitos y leyendas sobre vinos y quesos” Mikel Zeberio, sukaldari eta kritiko gastronomikoa Sarrera erosi

12:00-13:00 “Ruben Trincadorekin esperimentatzen – Mirador Ulia” Sarrera erosi

13:00-14:00 “Cata de sidra Bereziartua, diferentes manzanas y sidras que combinan con quesos” Aitor Bereziartua, Bereziartua Sagardoa-ko zuzendari komertziala Sarrera erosi

15:00-16:00 “Acrefa en Catalunya, evolución de un territorio en tierra de quesos” Natalia Nicolau eta Laia Pont, Kataluniako gazta ikertzaileak Sarrera erosi

16:00-17:00 “Burbujas de placer – Maridaje de espumosos con quesos internacionales” Guillermina Sánchez, enologo eta nazioarteko gazta dastatzailea Sarrera erosi

17:00-18:00 Dani López-ekin esperimentatzen – Restaurante Kokotxa” Sarrera erosi

18:00-19:00 “Vinos Navarros con quesos de la navarra verde: Boda Navarra” Jordi Vidal, Nafarroako ardoen Jatorri Izendapeneko kudeatzailea Sarrera erosi

 

10:00-11:00 “Basque culinary Center. Proyectos de innovación” Jose Mari AiceagaBasque Culinary Center-eko zuzendaria Izena eman

11:00-12:00 “Prevención de trastornos musculo-esqueléticos en labores de manejo de ganado ovino y quesería artesanal”. Marta Renteria y Begoña Landajo, Ikertzaileak. Prozesu eraginkor eta jasangarrien saila. AZTI Izena eman

12:00-13:00 “Artzai eskola, presente y futuro de la formación del sector rural” HAZI Fundazioako arduraduna Izena eman

14:00-15:00 “Optimización de la producción de leche ecológica. Ovino de Raza Latxa”. Josepe Sáez Istilart, INTIA-ko nazioarteko proiektuen ikerketa arduraduna eta Juan Manuel Intxaurrandieta SalaberriaINTIA-ko kudeatzailea Izena eman

15:00-16:00 “Piensos libres de transgénicos”. Unamuno pentsuak Izena eman

16:00-17:00  “Las nuevas tecnologías nos acercan hasta el productor, mientras se experimenta una realidad sensorial. Proyecto de Innovación tecnológica Canaria”. Rafael Chacón, Chacón e hijo Izena eman

18:00-20:00 “SUSTAINABLE EATING: HACIA UNA ALIMENTACIÓN SOSTENIBLE” dokumentalaren emanaldia (60′) Izena eman

Dokumentalaren aurkezpena

Zineforuma: 

- Giuseppe Russolillo Femenias. Espainiako nutrizio eta dietetika fundazioko lehendakaria

- Carlos Sabater Calafat. Sustainable Eating dokumentalaren zuzendaria

- Aitor Campion Gamboa: Artzai Gazta-ko artzaina

zer aurkituko dut gune bakoitzean?







Inaugurazio ekitaldia Azaroak 15 (Miramar Jauregia)

Gazta ekoizleen, antolatzaileen, instituzioen, enpresa kolaboratzaileen, nazioarteko dastatzaileen, sukaldaritza berri eta tradizionaleko sukaldarien eta komunikabideen arteko topaketa.

Origen España elkarteko batzar orokorra (Basque Culinary Center)

Origineko ordezkarien parte-hartzea. Elikagaien ziurtagirien sistemen inguruko  jardunaldia teknikoak, estatuko 40 Jatorri Izendapen baino gehiagoren inguruko iruzur teknikoaren kontrola.

World Cheese Awards (WCA)

Munduko nazioarteko gazta txapelketarik garrantzitsuena. 5 kontinenteetako 40 herrialdetatik etorritako 3000 gazta baino gehiagok hartuko dute parte.

Artzai Gazta Artzaintzaren nazioarteko lehen foroa

Eztabaidak, proposamenak eta esperientziak egungo artzaintzaren inguruan. Nekazaritza eta gizartea garatzeko abeltzainak babestu eta sustatzen dituzten udalerrien Europar RED-AREQ Sarearen aurkezpena. Garapen bio jasangarriruntz negozio eredu berriak.

The Champion of the Champions

WCA lehiaketetan 29 edizioetako irabazleen arteko txapelketa ospatuko da lehen aldiz , non egungo gazta hoberenetan hoberena aukeratuko den.

“Oldways Cheese Coalition” –en topaketa

Mundu mailan gaztaren kultura landu eta bultzatzen duten nazioarteko kofradiakideen topaketa.







Gazta Market

Esne gordinarekin eta kontserbagarri zein koloregairik gabe eginiko europar gazten erakusketa eta salmenta gunea. Talde txikietan, gidatutako bisitak eta dastaketak egiteko aukera egongo da, gaztagileen lana eta euren produktuak beraien ahotsetatik ezagutuz.

Gazta Marketeko gaztagileak

Gaztaren artea eta zientzia – Berrikuntzaren inguruko hitzaldi teknikoak

Abeltzaintza eta gaztagileen proiektuen aurkezpenak, garapen teknologiko berriak, esnearen jatorri edota kalitatea ziurtatzeko modu berriak…

Esperimentatzen

Ardandegi giroa sortuko da gune honetan, nazioarteko ardoak dastatu eta goi sukaldaritzako chefek gazta ezberdinekin eginiko errezeta eta plater ezberdinak nola egin ikasi eta ikusiz.

Honetaz gain, gure gaztaren inguruan dauden kontakizun bereziez hitz egingo da, pertsonen historia, abeltzainena, babestutako eta bertako arrazena, elikagaien xehetasun zientifiko teknologikoak,…

Networking

Bilerak, esperientzien trukea eta ekoizleen arteko harremanak, kontaktuen elkartrukeak, erosleak eta sektoreko enpresak.

Jatorrizko deiturak

Salmenta gunea eta jatorri deitura ezberdinetako gazten erakusketa.

Gazta afinatzaileak eta kolektiboak

Afinatzaileak, gaztagileak egindako gaztaren esentzia mantentzen du, baina ontze prozesu bereziekin, bi maisuk landutako artelana lortzeraino lantzen du gazta. Kolektiboek aldiz, ekoizleen garapen teknikoa lantzen dute.

Jaialdiaren kokalekuak: Nola iritsi

Centro Kursaal Elkargunea

Zurriola Hiribidea, 1
20002 Donostia/San Sebastián

Basque Culinary Center

Paseo Juan Avelino Barriola, 101 20009 Donostia/San Sebastián

Palacio Miramar

Parque Miramar
20009 Donostia/San Sebastián

Museo San Telmo

Plaza Zuloaga, 1
20003 Donostia/San Sebastián